Träna Välmående

Tips för att hålla träningsmotivationen uppe

Träningsmotivation

Denna veckan i bloggnätverket skriver vi om hur man håller träningsmotivationen uppe.

Jag tappar lätt motivation när det är kallt och mörkt ute och är jag dessutom inne i en stressig period så den ännu lägre. Det är helt normalt att tappa motivationen emellanåt men det är hur du väljer att hantera motgången som är det viktiga.

Här är mina bästa tips för att hålla träningsmotivationen uppe

Träna ändå! Alla träningspass är inte roliga. Men 9 gånger av 10 känns det helt underbart efteråt. Denna känsla gör att du blir på bättre humör, mår bättre och längtan till nästa träningspass blir lite större.

Tänk om! Hade du planerat att gå till gymmet eller ge dig ut på en löptur men har verkligen ingen lust – träna hemma istället. Huvudsaken är att man rör på sig. Man kan få sig en mycket bra träning med bara kroppen som redskap. Det finns också många smart träningsredskap man kan träna med. Min favorit är utan tvekan TRX.

Reflektera! Har motivationen varit låg en längre period? Fundera över varför den varit det. Beror motivationsbristen på stress och tidsbrist? Tycker du inte träningen är rolig längre? Får du inte utveckligen du önskar längre? Eller har du gått ut för hårt? Jag tror många gånger att det är runtom liggande faktorer som gör att motivationen kan dippa.

Sluta fokusera på prestationen! Är motivationen låg och vi väljer att enbart fokusera på prestationen så fokuserar vi på fel saker. Att tro att man ska prestera på topp när man inte har lust är inte rätt metod. Sänk hellre kraven och bli överraskad, nöjd och glad över din prestation. Det är ofta när man inte har några förväntningar som det blir som bäst.

Njut! Tränar du regelbundet och får en tillfällig dip – stressa inte och få inte dåligt samvete över att du inte har lust att träna. Träningslusten kommer inte öka om du gör det. Njuta istället av din stund i soffan, tiden med familjen och vännerna. Det kan helt enkelt vara så att du och kroppen behöver vila. En kort paus från träningen leder med största sannolikhet till ökad träningsmotivation.

Hur hanterar du din motivationsdip?

 

Själv blir det hemmaträning idag för jag har verkligen ingen lust att bege mig till gymmet!

 

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Malin
  26 november, 2015 at 20:51

  Kloka tips! Reflektera borde man nog göra oftare!

  • Reply
   Victoria Karlsson
   27 november, 2015 at 23:02

   Ofta rullar allt utan att man tänker på det.

 • Reply
  Anna Jansson
  26 november, 2015 at 21:57

  Jag älskar ”träna ändå”. Så himla sant, gör det bara!!

  • Reply
   Victoria Karlsson
   27 november, 2015 at 23:02

   Visst är det! Bästa medicinen!

 • Reply
  Hur börjar man springa? Femte delen - Träningsblogga
  27 november, 2015 at 09:29

  […] Det är fler som har skrivit om hur de behåller sin motivation. Helena skriver bl.a. om träningskompisar, och Victoria är inne på att det faktiskt är helt okej att njuta av en stund i soffan. […]

 • Reply
  Ida
  28 november, 2015 at 05:57

  Bra lista!!! Hemmaträning har räddat mig många gånger sedan barnen kom…

  • Reply
   Victoria Karlsson
   29 november, 2015 at 14:09

   Hemmaträning är ofta underskattat. Har räddat mig också många gånger

 • Reply
  Victoria Karlsson - Det omotiverande passet - Victoria Karlsson
  28 november, 2015 at 08:19

  […] Igår var jag riktigt omotiverad till träning! Efter en vecka med utbildning, anordnat en två dagars konferens med tillhörande middag, julbord och en krånglande mage på det så kände jag mig både mentalt trött och allmänt omotiverad. Jag hade planerat in ett gympass igår och kände verkligen inte för det och komiskt nog är veckans tema i bloggnätverket tips för att hålla träningsmotivationen uppe. […]

 • Reply
  Camilla
  28 november, 2015 at 13:20

  Träna ändå, mitt ordspråk 🙂 Träna hemma är för övrigt ett superbra tips!

  • Reply
   Victoria Karlsson
   29 november, 2015 at 18:23

   Det känns alltid så bra efteråt!

  Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.