Träna

Återhämtning

Återhämtning

Förra veckan skrev vi om effektiv hemmaträning i bloggnätverket och denna veckan har vi kommit till dess motsatspol, återhämtning.

Återhämtning är superviktigt för att vi ska orka med vardagen/livet och för att kunna utvecklas och prestera. Jag skulle vilja säga att det finns två typer av återhämtning, den mentala och den fysiska.

Anna skriver denna veckan om den mentala återhämtning, om hur vi vanliga motionärer försöker träna som elitidrottare och att vi glömmer den lilla detaljen att elitidrottare har detta som jobb. Medans vi vanliga försöker trycka in vår träning mellan heltid jobb, matlagning, hem som ska fixas, barn som ska tas hand om och kanske hinna vara lite sociala. Det är så himla viktigt att återhämtar sig i vardagen med sömn, egen tid eller det som får dig att känna dig mentalt starkare. Är du mentalt starkare så kommer du även prestera bättre fysiskt.

Ida berättar om när hon började springa och hur kul hon tyckte att det var. Hon såg snabbt framsteg och fick de härliga endorfinkickarna. Ida började få ont och tänkte att det går nog över när hon väl blev uppvärmde. Hon lyssnade inte på kroppens signaler utan det slutade med att hon spenderade semestern i Spanien med enormt värkande fötter.

När man tränar är återhämtningen nyckeln till utveckling. Låter vi inte kroppen vila efter träningspass kommer vi bara bryta ner den ännu mer. När vi tränar bryter vi nämligen ner kroppen. Men återhämtning betyder inte att man efter varje träningspass måste ta en vilodag. Byt istället fokus eller intensitet. Tränar du styrketräning går det utmärkt att ena dagen träna underkropp, dvs ben, rumpa och rygg, för att dagen där på träna överkropp, dvs, armar, bröst, axlar och mage. För när du tränar underkropp låter du överkroppen vila och tvärtom. Du utsätter inte armarna för speciellt mycket belastning när du kör knäböj. Håller man på med konditionssporter väljer man istället intensitet på sin träning. Tränar du en dagen högintensivt kan du andra dagen träna lågintensivt dvs, promenader eller liknade.

Planerar du din träning bra med både kondition, styrketräning och rörlighet så kroppen hinner återhämtar sig så ser jag inga hinder med att kunna träna varje dag. För regel nummer 1 för bästa prestation är att lyssna på kroppen! Känns kroppen trött och sliten en dag, vila! Vilan kommer bara göra dig både starkare och snabbare. En eller några dagars återhämtning kommer inte förstöra din träning. Vad tror du alla idrottsstjärnor gör innan en viktig tävling? Återhämtar sig!

Att inte lyssna på kroppen är det dummaste man kan göra. Annars som kan det gå som gör Ida eller som i mitt fall några år sen, en natt på akuten för att konstatera inflammation i bröstmuskeln. Vilket innebar månader av mer eller mindre träningsförbud och en lång väg tillbaka till träningen.

Lyssna på kroppen och tänk på återhämtningen!

Hur tänker du kring återhämtning? Lyssnar du på kroppens signaler?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Clara Edvinsson
  27 januari, 2016 at 12:05

  Jag brukar alltid vila mig i form till lopp eller andra större prestationer. Då kommer man startklar med en energi på topp och dessutom en utvilad kropp.

  • Reply
   Victoria Karlsson
   1 februari, 2016 at 21:24

   Tror inte många tänker på att vila innan större prestationer.

 • Reply
  Camilla
  27 januari, 2016 at 18:14

  Jag tänker också att variation är a och o för att kroppen ska få återhämtning men att man också känner att det är ok att tillbringa en kväll soffan om man vill det.

  • Reply
   Victoria Karlsson
   1 februari, 2016 at 21:25

   Dagarna i soffan är det som gör bäst för träningen 🙂

 • Reply
  Anna Jansson
  27 januari, 2016 at 21:00

  Variation och som du säger lyssna på din egen kropp är så viktiga punkter i det här sammanhanget!

 • Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.